Yağmurlu Havada Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yağmurlu Havada Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hava durumuna bağlı kazaların neredeyse yarısının yağmurdan kaynaklandığı bilinen bir gerçek. İster serpinti ister şiddetli sağanak olsun, yağmurda araç kullanmak, bir sürücünün düzenli olarak karşılaştığı en zor sürüş durumlarından biri olabilir.

Çoğu sürücü, yağmur yağmaya başladığında güvenlik önlemi olarak yavaşlar. Hızı azaltmak, yağmurlu hava koşullarında gerçekleştirilecek güvenli sürüşün oldukça önemli bir unsuru olsa da, sürücülerin bilmesi gereken başka ipuçları da var.

Mecbur kalmadıkça aracınızı kullanmayın

Şiddetli yağmur koşulları ve sel sırasında, olduğunuz yerde kalmanız çoğu durumda daha iyidir. Mümkünse yola çıkmadan önce yağmurun şiddeti azalana kadar bekleyin.

Yavaşlayın

Kızaklama genellikle araçlar çok hızlı giderken meydana gelir. Bu nedenle yavaşlamak akıllıca bir harekettir. Yağmur yolu kaygan hâle getireceği için yağmur başladığında yavaşlamaya ekstra özen gösterin.

Hız sabitleyiciyi asla kullanmayın

Yağışlı havalarda hız sabitleyiciyi kullanmak aracınızın kontrolünü kaybetmenize neden olabilir. Sürücülerin çekiş kaybını önlemek için gaz pedalını gevşeterek hızı düşürmeleri gerekebilir ancak hız sabitleyici kullanılırken bu mümkün değildir. Ek olarak, yağışlı havada sürüş sırasında sürücü tamamen odaklanmalıdır. Bu nedenle hız sabitleyici kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Klimayı açın

Aracınızın klimasını ön cama ve yan camlara doğru yönlendirip kısa bir süre çalıştırarak camlardaki buğulanmaları ortadan kaldırın.

Farlarınızı yakın

Farlar, yağmur sırasında görüşünüzü artırmaya yardımcı olur ve diğer araçların sizi görmesini sağlar. Farlarınızı yakarak fark edilmeyi kolaylaştırın.

Takip mesafesini artırın

Önünüzdeki aracın fren yapma ihtimalini düşünerek normal takip mesafesinden daha fazla alan bırakmaya özellikle dikkat edin ve fren lambalarını dikkatlice izlediğinizden emin olun.

Orta şeritlerde sürün

Su, dış şeritlerde daha fazla birikme eğilimindedir. Bu nedenle, mümkünse orta şeritte kalın.

Şiddetli rüzgârlara karşı hazırlıklı olun

Yağmur genellikle beraberinde rüzgârı da getirir. Rüzgâr, aracınızı ve diğer araçları savurabilir ve kontrolü kaybetmenize neden olabilir. Direksiyon simidini sıkıca tutun.

Patinajla nasıl başa çıkacağınızı bilin

Aracınız kaymaya başlarsa paniğe kapılmayın. Gitmek istediğiniz yöne doğru aracınızı yönlendirmeye devam edin ve frene basmaktan kaçının.

Sele eğilimli alanlardan uzak durun

Bölgenizdeki hangi yolları su basabileceğini bilin ve buna göre farklı bir rota izleyin.

Arazide araç sürmeyin

Derinliğini tahmin edemediğiniz su birikintilerine saplanıp kalabilirsiniz. Dibini göremiyorsanız akan sudan geçmeyin.

Kızak yapıyorsanız sakin olun

Aracınız kaymaya başlarsa, ayağınızı yavaşça gazdan çekin ve direksiyonu çevirmekten kaçının. Yavaşlayın ve aracınız yol ile tekrar temas kurana kadar bekleyin.

Kamyon ve otobüs gibi büyük araçlardan uzak durun

Büyük lastiklerin püskürttüğü su, görüşünüzü azaltabilir. Bu nedenle, mümkünse büyük araçlardan uzak durun.

Yayalara dikkat edin

Yayalara su sıçratmamaya özen gösterin. Araç kullanırken, yayaların size paralel yürüyebilecekleri yol boyunca su birikintilerine dikkat edin.

Lastiklerinizi kontrol edin

Lastikleriniz yağışlı havalarda sürüş sırasında çekiş sağlar ve yolda sabit kalmanıza yardımcı olur. Yol ıslakken bile yola çıkmaya hazır olduğunuzdan emin olmak için lastik sırtlarını ve basınç seviyelerini kontrol edin.

Farları ve ön cam sileceklerini kontrol edin

Ön cam silecekleriniz suyu hızla temizler. Farlar ise yağmurda ve karanlıkta size ve diğer sürücülere daha iyi görüş sağlar. Her şeyin çalışır durumda olduğundan emin olun.

Şartlar gerçekten kötüyse kenara çekin

Önünüzdeki arabaları göremiyorsanız veya aracınızı kontrol etmekte zorlanıyorsanız kenara çekin ve yağmurun yavaşlamasını bekleyin.

Elektrikli Otomobillerin Geleceği
Elektrikli Otomobillerin Geleceği
PREVIOUS POST
Uzun Yola Çıkmadan Önce Yapılması Gereken Kontroller
Uzun Yola Çıkmadan Önce Yapılması Gereken Kontroller
NEXT POST